Groentegerechten


Bloemkool schotel

(Een maaltijd voor 3 personen)

20 min.

Kapucijner schotel

(2 persoonsmaaltijd)

25 min.

Spruiten schotel

(Eenpansgerecht voor 2 personen)

30 min.

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 1 winterwortel
  • 250 gram bevroren aardappelblokjes
  • 200 gram hamreepjes of ander koud, gaar vlees
  • Klein blikje doperwten ca. 140 gram
  • Scheutje olijfolie
  • Kerriesaus, bijv. een zakje van Knorr

Ingrediënten:

  • 1 potje kapucijners ca. 280 gr.
  • 1 ui
  • Restje gesneden andijvie of prei
  • 1 rode paprika
  • 100 gram champignons
  • stuk winterwortel ca. 15 cm
  • 1 klein blikje ananasstukjes ca. 200 gram
  • 125 gram spekblokjes
  • Chili saus

Ingrediënten:

  • 400 gram spruitjes
  • Scheutje olijfolie
  • 70 gram spekjes
  • 1 gesneden ui
  • 100 gram wortel in dunne plakjes
  • 100 gram gesneden (kastanje) champignons
  • handje aardappelblokjes (voorgekookt)
  • 1 appel (bijv. Royal Gala)
  • handje ongezouten walnoten, in grove stukken

 

Bereiding:

In een wok of hapjespan een scheutje olijfolie verhitten en daarin bloemkoolroosjes en wortelplakjes roerbakken.
Als de groenten, na een minuut of 5, een beetje gaar worden kun je de aardappelblokjes er aan toevoegen. Ook deze roerbakken.
Wordt de pan te droog doe er dan een scheutje warm water bij.
Doe het vlees erbij.
Maak de kerriesaus volgens de verpakking en schenk dit bij de groenten.
Dan alleen de doperwtjes er nog aan toevoegen, even mee verwarmen en klaar is je maaltijd.

Voorbereiding:

Bloemkool schoonmaken en in kleine roosjes snijden.
Wortel wassen en in plakjes snijden.
Evt. het vlees snijden.
Doperwtjes uitlekken.

Opmerkingen:

In plaats van kerriesaus kun je ook een pot chicken tonight kerrie gebruiken.

Er wordt in dit recept voor het gemak gebruik gemaakt van een zakje Knorr saus en aardappelblokjes direct uit de vriezer. Ook het vlees is al gegaard, dus reuze handig wanneer je nog iets over hebt van de vorige dag.

Bloemkool Schotel
PDF – 227,8 KB 35 downloads

Bereiding:

In een grote hapjespan de spekjes uitbakken.
Roerbak de ui en wortel mee.
Wanneer deze groenten wat zacht beginnen te worden kun je de paprika, andijvie en champignons toevoegen.
Schenk er eventueel wat ananassap bij als het te droog wordt.
Na een paar minuten kun je chilisaus erbij schenken.
Dan kunnen de kapucijners erbij en deze goed heet laten worden.
Als laatste de ananas toevoegen en nog 1 minuut op het vuur laten staan.

Voorbereiding

Alle groenten schoonmaken en snijden. De paprika kun je in stukjes snijden en de wortel in plakjes (met de kaasschaaf). De ui in ringen en de champignons in plakjes snijden.
Kapucijners en de ananas uitlekken, maar bewaar het vocht van de ananas.

Kapucijnerschotel
PDF – 228,9 KB 30 downloads

Bereiding:

Spruitjes schoonmaken en ca. 8 min. koken. Niet te zacht laten worden.
In een hapjespan met een scheutje olijfolie de spekjes uitbakken.
Al snel kun je de gesneden ui en wortelplakjes toevoegen.
Regelmatig roeren.
Ook de champignons kun je meebakken.
Kom je vocht tekort doe er dan wat kookvocht van de spruiten bij.
Voeg de aardappelblokjes toe en wanneer deze zacht beginnen te worden kun je de gekookte spruiten erbij doen.
Ondertussen de appel wassen en in blokjes snijden.
Doe de appelblokjes en evt. de walnoten er als laatste bij om even mee te warmen.
En klaar is je gerecht.

 

Handig

Met de kaasschaaf kun je gemakkelijk plakjes snijden.
De aardappelblokjes komen kant en klaar uit de vriezer.

Opmerking

Voor iedereen die niet van spruiten houdt. Dit gerecht is namelijk een waaier van smaaksensatie. Je proeft de pure ingrediënten zonder extra smaakmakers.

Variatie: prei en/of paprika smaakt er ook goed in.

Spruitenschotel
PDF – 255,1 KB 34 downloads

Maïspannetje

(Een maaltijd voor 2 personen)

20 min.

Prei-puree

(2 persoons maaltijd)

Binnen 15 min. klaar

Preischotel

(maaltijd voor 2 personen)

15 min.

Ingrediënten:

  • 1 kleine rode ui
  • 1 kleine zoete ui
  • Halve winterwortel
  • 1 rode paprika
  • 125 gram champignons in plakjes
  • Blikje bruine bonen, 180 gram
  • Blikje mais, 180 gram
  • 125 gram hamreepjes
  • Olijfolie
  • Half zakje chili con carne kruiden (Knorr)
  • Tabasco

Ingrediënten:

  • 300 gram fijngesneden prei
  • 250 gram mager rundergehakt
  • 1 zakje aardappelpuree 250 ml
  • Tabasco
  • Ketjap asin
  • Geraspte kaas

Ingrediënten:

  • 400 gram gesneden prei
  • 250 gram shoarma vlees
  • scheutje olijfolie
  • blikje tomatenpuree, 70 gram
  • 100 gram zilvervlies rijst

Bereiding:

Uien en wortelplakjes in een hapjespan met een scheutje olijfolie zachtjes roerbakken.
Na 5 minuten kunnen de paprika en champignons erbij.
Na weer 5 minuten de chili con carne kruiden met een kopje water toevoegen en er een sausje van maken. Zo nodig nog wat water toevoegen tot de gewenste dikte. Dit is in 2 minuten klaar.
Dan kunnen de bonen, mais, en hamreepjes erbij, plus enkele druppels tabasco.
Alles goed doorwarmen.

Voorbereiding

Bonen en mais uitlekken.
Wortel schoonmaken en in dunne kwart plakjes snijden.
Uien schillen en klein snijden.
Paprika wassen en in stukjes snijden.

Opmerking

Dit gerecht kan ook met rijst gegeten worden. Gebruik dan wel een heel zakje chili con carne kruiden zodat er meer saus is.

Maispannetje
PDF – 234,8 KB 35 downloads

Bereiding:

In een hapjespan het gehakt los maken en gaar bakken in 5 minuten.
Doe daar de fijngesneden prei bij en roerbak dit in 10 minuten gaar.
Voor wat pittigheid kun je er een paar druppels tabasco aan toe voegen en/of een scheutje ketjap asin.
Maak de puree klaar en vermeng het met de prei/gehakt. Serveren met geraspte kaas.

Tip

Heb je geen tabasco in huis dan kun je er ook een mespunt sambal door doen om toch een pittige smaak te krijgen.

Opmerking

Een frisse tomatensalade smaakt hier goed bij.

Prei Puree
PDF – 235,8 KB 30 downloads

Bereiding:

Een preischotel met shoarmavlees en tomatenpuree. Geserveerd met zilvervliesrijst en komkommersalade.

Bak het vlees met een scheutje olijfolie in 8 minuten gaar.
Prei toevoegen en roerbakken totdat en zacht genoeg is, ca. 5 minuten.
Doe er de inhoud van het blikje tomatenpuree erbij.
Kook in een andere pan de rijst gaar volgens de verpakking.
Wanneer de rijst klaar is kun je deze door de preischotel mengen, maar je kunt er ook voor kiezen om het apart te serveren.

Preischotel
PDF – 226,6 KB 33 downloads