Stamppotten & Andijviegerechten


Andijviestamppot

Bereiding: 30 minuten

( Hoeveelheden voor 3 personen) 

Boerenkoolstamppot

Bereiding: ca. 35 minuten

( 2 persoons maaltijd)

Meer Stamppotten

Ingrediënten:

  • 300 gram verse andijvie, in smalle reepjes gesneden
  • 100 gram spekblokjes
  • 60 gram hamblokjes
  • 350 gram aardappelen
  • halve rode paprika, klein gesneden
  • 1 klein blikje mais 150 gram
  • 1 klein blikje doperwtjes 150 gram
  • 100 ml melk
  • 15 gram boter

 

Ingrediënten:

  • 150 gram gesneden boerenkool
  • 4 middelgrote aardappels
  • 250 gram koolraapblokjes
  • 1 ui
  • 250 gram mager rundergehakt
  • 1 bouillontablet
  • 1 eetlepel shoarma kruiden
  • 1 dl tomatensap
  • Cayenne peper en zout

Een stamppot is een mix van groenten en aardappelpuree.
Je kunt eindeloos variëren. Hieronder slechts een paar voorbeelden.

Witlof stamppot

Dun gesneden rauwe witlof door aardappelpuree mengen.
Wat hamreepjes erbij.
Goed verwarmen.
Vlak voor het opdienen enkele gebroken walnoten er door doen.

Rode bieten stamppot

Klein gesneden, voorgekookte rode bieten (kroten) door aardappelpuree mengen.
Kleine stukjes geitenkaas erdoor smaakt over heerlijk.

 

Bereiding:

Bak de spekjes in een kleine koekenpan tot ze goudbruin kleuren en het meeste vet eruit gesmolten is. Kook intussen de aardappelen gaar in ca. 20 minuten. Daarna afgieten.
Verwarm de melk in een pannetje, schenk dit bij de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree. Voeg een klontje boter toe.
Roer de andijvie erdoor en de helft van de spekjes met het spekvet.
Doe er ook de hamreepjes, paprika, mais (uitgelekt) en doperwtjes bij.
Laat 5 minuten doorwarmen op het vuur.
Garneren met de overgebleven spekjes.

Opmerking:

 

Er wordt in deze recepten gebruik gemaakt van kant en klaar gesneden andijvie.

Andijviestamppot
PDF – 383,0 KB 37 downloads

Bereiding:

Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden van ca. 3 cm.
Doe de boerenkool in een grote pan en daarop de aardappels.
Bovenop de aardappels komen de koolraapblokjes.
Schenk er ca. 2 dl water bij met een verkruimeld bouillontabletje.
Laat dit 30 minuten koken.
Snipper intussen een ui en bak dit met het gehakt in een koekenpan tot alles lekker bruin is.
Voeg daar een eetlepel shoarmakruiden aan toe plus 1 dl tomatensap.
Groenten afgieten als het gaar genoeg is, maar het vocht opvangen.
Stamp de groenten fijn en doe er zout en Cayenne peper bij.
Gebruik het groenten vocht om de stamppot wat smeuïg te maken.
Voeg tenslotte het gehaktmengsel toe aan de groenten zodat de stamppot compleet is.

Opmerking

In plaats van koolraapblokjes kun je ook gesneden witte kool gebruiken.

Boerenkoolstamppot
PDF – 235,7 KB 32 downloads

Nog meer stamppot suggesties.

 

Snijbonenstamppot met spekjes.

Boerenkoolstamppot met soepgroente en gehakt.

Preistamppot met gekookt ei.

Stamppotten
PDF – 226,2 KB 33 downloads

Andijvie schotel

(gerecht voor 2 personen)

Andijviegerecht

Bereiding: ca. 20 min.

(Gerecht voor 3 personen)

Ingrediënten:

  • 300 gram fijngesneden andijvie
  • 150 gram koud gaar vlees (burgers, kipfilet of gewoon vleeswaren)
  • 250 gram gekookte aardappels
  • half bakje Boursin kook

Ingrediënten:

  • 400 gram gesneden andijvie
  • 1 ui
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 250 gram rösti
  • Zout en peper
  • Kerriepoeder
  • 1 bouillonblokje
  • Klein blikje tomatenpuree, ca. 50 gram

Bereiding:

Aardappels gaar koken en met de boursin er een smeuïge puree van maken.
Doe daar de andijvie bij plus het vlees.
Alles goed mengen en verwarmen.

Tip: Serveer er een tomatensalade bij en je hebt een gezonde maaltijd op tafel.

Andijvie Schotel
PDF – 205,2 KB 35 downloads

Bereiding:

Ui schillen en klein snijden.
Andijvie met wat water (een kopje) 10 minuten koken.
Ondertussen in een hapjespan de ui met het gehakt rul bruin bakken.
Wanneer het vlees gaar is kun je dit even op een bord scheppen en met een deksel erop warm houden. Houd het uitgelopen vet in de pan.
In dezelfde pan gaat nu de rösti. Deze lekker knapperig bakken.
Doe er zout, peper en kerriepoeder bij plus een verkruimeld bouillonblokje.
Dan de inhoud van een blikje tomatenpuree eraan toevoegen en alles goed mengen.
De andijvie uitlekken, het vocht evt. gebruiken om het gerecht wat smeuïger te maken.
Andijvie plus het gehakt aan de rösti toevoegen en goed vermengen.
Heet opdienen.

Geen vet toegevoegd.

Andijviegerecht
PDF – 309,6 KB 34 downloads

Maak jouw eigen website met JouwWeb