Gerechten met vlees
Bieflap met sperziebonen
(maaltijd voor 2 personen)
Boeuf Bourguignon
(Stoofschotel voor 3 personen)
Bereiding 30 min. en 2 uur wachten
Kip Groentegerecht met pepersaus
(Eenpansgerecht voor 2 personen)
15 min.
Ingrediënten:
- 300 gram sperzieboontjes
- 250 gram bieflapjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 150 gram champignons in plakjes
- 1 klein blikje tomatenpuree, 70 gram
- 1 eetlepel ketjap
- Mespunt sambal
- 2 dl water
- 1 theelepel maïzena
- 1 eetlepel fijngesneden peterselie
- Peper en zout
Ingrediënten:
- 500 gram magere runderlappen
- 50 gram ontbijtspek
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 400 gram wortel
- 250 gram champignons
- 1 dl rode wijn
- Crème fraiche light
- Peper en zout
Ingrediënten:
- 250 gram kipfiletblokjes
- 1 gele paprika
- een halve courgette
- 1 ui
- 150 gram blokjes gekookte aardappels
- Olijfolie
- Flesje Calvé pepersaus
Bereiding:
Sperzieboontjes afhalen, schoonspoelen en 5 minuten koken.
Bieflapjes in reepjes snijden.
Olie in een pan en daarin de ui glazig fruiten (=zacht en lichtbruin laten worden).
Voeg het vlees toe en bak dit 3 minuten mee.
Daarna kunnen de sperzieboontjes erbij plus de champignons, tomatenpuree, ketjap, sambal en het water. Alles goed mengen.
Meng in een kopje de maïzena met wat water tot een glad papje. Schenk dit in de pan en laat de saus binden.
Voeg er tot slot peterselie aan toe en peper en zout naar smaak.
Lekker met rijst en een komkommersalade.
Bereiding:
In een grote pan (waar een deksel op past) het spek uitbakken.
Voeg het rundvlees er aan toe. Zet het vuur hoog.
Wanneer het vlees is dichtgeschroeid kan de gesnipperde ui erbij plus de knoflook.
Doe de wortels erbij en de rode wijn.
Nu kan het deksel op de pan en het vuur laag. Laat dit 2 uur sudderen onder af en toe roeren.
Voeg na 2 uur de champignons toe. Je kunt nu ook aardappels of rijst erbij koken.
Op het laatst enkele lepeltjes crème fraiche toevoegen en mee verwarmen. De rest apart serveren.
Voorbereiding
Wortels schoonmaken en in blokjes van 1,5 cm snijden.
De ui snipperen en knoflook fijn snijden.
Ontbijtspek klein snijden.
Rundvlees in stukken van 2 cm snijden en met peper en zout bestrooien.
Champignons schoonmaken en in vieren snijden.
Fles rode wijn openen.
Bereiding:
Scheutje olijfolie in een wok of hapjespan. Daarin de ui-ringen zacht bakken.
Voeg de kipfilet toe. Desgewenst met peper en zout.
Bak het vlees bijna gaar in 10 minuten.
Daarna kun je de courgette en de paprika eraan toevoegen en een paar minuten meebakken.
De aardappelblokjes erbij en schenk er meteen wat saus bij.
Als dat warm genoeg is kun je aan tafel.
Voorbereiding
Paprika en courgette wassen.
De paprika in reepjes snijden en de courgette eerst in plakjes van een halve cm dik en dan de plakjes in vieren.
Ui schillen en in ringen snijden.
Opmerking
Door de groenten in verschillende vormen te snijden krijg je een leuk resultaat.
Stroganoff schotel
Gemakkelijke, snelle schotel met rijst
Varkenshaas met appel
(gerecht voor 2 personen)
Rookworst met wortel schotel
(maaltijd voor 2 personen)
15 min.
Ingrediënten:
- Scheutje olijfolie
- 1 ui
- halve winterwortel
- halve rode paprika
- halve gele paprika
- halve groene paprika
- halve courgette
- 200 gram gaar vlees
- half zakje stroganoff saus
- 100 gram zilvervlies rijst
Ingrediënten:
- 1 varkenshaasje
- 4 plakjes rauwe ham
- 1 appel
- 100 ml appelsap
- Halve eetlepel mosterd
- 1 eetlepel honing
Ingrediënten:
- 200 gram plakjes winterwortel
- 160 gram magere rookworst
- Scheutje olijfolie
- Handvol voorgekookte aardappelblokjes
- 1 blikje van 130 gram kikkererwten
- 1 rode ui
- Halve komkommer
- Half zakje Knorr stroganoff saus
Bereiding:
Scheutje olijfolie in een hapjespan doen en daarin de gesnipperde ui zachtjes bakken.
De gesneden groenten toevoegen en roerbakken. Wordt het te droog in de pan doe er dan wat water bij.
Ondertussen de rijst koken.
Als de groenten beetgaar zijn kun je het kant en klare vlees toevoegen.
Doe de sauspoeder met een kopje water bij het gerecht en laat de saus 2 minuten meekoken en binden (lees de verpakking).
Rijst afgieten en aan tafel.
Voorbereiding
Ui schillen en in kleine stukjes snijden.
Paprika's, wortel en courgette wassen en klein snijden.
Het gare vlees in blokjes snijden.
Opmerking
Gaar vlees kan zijn gebraden gehakt of hamblokjes.
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180ºC.
Het vlees halveren en met wat mosterd insmeren.
Wikkel er per helft 2 plakjes rauwe ham omheen en doe dit in een ovenvaste schaal.
Schil de appel en snijd er partjes van. Doe die in de schaal.
Wat honing erover (of honingsaus) en besprenkelen met wat appelsap.
Zet de schaal een half uur in de oven.
Opmerking
Eet er gekookte broccoli en aardappelpuree bij.
Bereiding:
Worteltjes beetje gaar koken (ca. 8 min.) en het kookvocht bewaren voor het sausje.
Ui snijden en met een scheutje olijfolie bakken in een hapjespan.
Ondertussen de rookworst in plakjes snijden.
De worteltjes en de aardappelblokjes bij de ui voegen en meebakken.
Regelmatig husselen.
De komkommer wassen, in de lengte snijden, kern eruit halen en in plakjes snijden.
De inhoud van een blikje kikkererwten (zonder vocht) toevoegen aan het gerecht.
Ook de rookworst kan de pan in samen met de komkommer.
Ongeveer een kopje kookvocht van de worteltjes in de hapjespan doen met het poeder van een half zakje stroganoff saus.
Roer dit op hoog vuur enkele minuten door elkaar totdat de saus goed gebonden is. Zo nodig nog wat water toevoegen om wat meer saus te krijgen.
Opmerking
Komkommer in een warm gerecht komt niet veel voor, maar bij Aziatische gerechten toch wel. Vandaar dat ik een poging heb gedaan bij deze maaltijd. En... een aanrader!
Maak jouw eigen website met JouwWeb